Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

O αριστερός με τις …γεμάτες μπαταρίες

O αριστερός με τις …γεμάτες μπαταρίες

29 Μαΐου 2008, 19:24

Μάνος Κακλαμάνος

Ο Πάνος Γερμανός είναι κομμουνιστής. Προσφάτως το ελληνικό δημόσιο τον έκανε πολυεκατομμυριούχο. Η εξαγορά του Ομίλου από την COSMOTE προκάλεσε συζήτηση, αντιδράσεις μέχρι και την αναφορά 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η COSMOTE αγόρασε ένα καταχρεωμένο δίκτυο καταστημάτων.

Στις 2 Οκτωβρίου 2006 επισημοποιήθηκε η εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι ότι εκείνη τη στιγμή της πολυσυζητημένης εξαγοράς, το δίκτυο των 256 καταστημάτων της αλυσίδας στην Ελλάδα είχε χρέη περίπου 80 εκ. ευρώ στη μάνα εταιρεία. Η εταιρεία ήταν επικερδής. Το δίκτυό της όμως ήταν καταχρεωμένο.

Συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου 2006, μία μέρα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, οι 256 συνεργάτες της εταιρείας χρωστούσαν είτε στον αλληλόχρεο λογαριασμό τους είτε σε επιταγές είτε στην τράπεζα 83.408.730 ευρώ. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι από τους 256 συνεργάτες του Ομίλου, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην χρωστούσε… Χρωστούσαν όλοι… με κάποιους να έχουν χρέη που ξεπερνούσαν τα 2.000.000 ευρώ.

Πολλοί συνεργάτες της αλυσίδας δεν άντεξαν και αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα καταστήματά τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αποτελεί ο Κυριάκος Χρηστέας, άνθρωπος αριστερών πεποιθήσεων που διατηρούσε προσωπική φιλική σχέση με τον Πάνο Γερμανό και σήμερα, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, βρίσκεται εκτός δικτύου της εταιρείας.



«Πιο εύκολα σκεφτόμουν ότι θα αυτοκτονήσω»


O Kυριάκος Χρηστέας έγινε το 1994 ο Νο 25 στη λίστα των franchisee της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Κι όμως μετά από 14 χρόνια συνεργασίας βάζει λουκέτο και πωλητήριο στο 8ο και τελευταίο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ που ανέλαβε στη Γλυφάδα. «Πιο εύκολα σκεφτόμουν ότι θα αυτοκτονήσω παρά ότι θα κλείσω το κατάστημα» μας λέει με φόντο το «ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

Ένας από τους πρώτους και ιστορικούς συνεργάτες του ΓΕΡΜΑΝΟΥ που κάποια στιγμή έφθασε στο σημείο να έχει ταυτόχρονα 6 καταστήματα της αλυσίδας με πολύ υψηλούς τζίρους, δηλώνει απογοητευμένος τόσο από την κατάληξη της επαγγελματικής συνεργασίας όσο κυρίως από τη συμπεριφορά του φίλου του Πάνου Γερμανού. Το κοινό τους αριστερό παρελθόν αποτελούσε για τον κ. Χρηστέα εγγύηση πιο ισχυρή από οποιοδήποτε νομικό έγγραφο. «Δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση από το συναγωνιστή και σύντροφό μου» λέει σήμερα πικραμένος κοιτώντας το κλειστό κατάστημά του. «Τώρα πια δεν τους ενδιαφέρει να αγοράζουν τα καταστήματα. Παλαιότερα ήταν πολιτική τους. Κάποτε που τα ήθελε τα μαγαζιά να τα πάρει εύκολα και φθηνά, τα έπαιρνε».

«Πέτα τα κλειδιά στη ρεσεψιόν φεύγοντας»

Ο Κυριάκος Χρηστέας είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα την πρακτική της εταιρείας. Ο ίδιος στο παρελθόν, υπό το βάρος αβάσταχτων χρεών, αναγκάστηκε να πουλήσει 6 καταστήματα τα οποία αγόρασε η μάνα εταιρεία και τα οποία φυσικά μετά-μοσχοπούλησε σε νέους franchisee. «Η τακτική είναι ότι κόβουν το εμπόρευμα … και σου λένε να πετάξεις τα κλειδιά στη ρεσεψιόν φεύγοντας. Με είπαν και κουτό που τους έκανα τόσα μαγαζιά».

Η καταγγελία του επιχειρηματία -φορτισμένη έντονα συναισθηματικά- δεν σταματά εδώ. Ο Κυριάκος Χρηστέας θυμάται και περιγράφει με πολύ απλά λόγια την αλληλουχία των γεγονότων που τον οδήγησαν στο λουκέτο. Το 1999 η εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ υιοθέτησε την πρακτική του τραπεζικού πλαφόν για τους συνεργάτες της. Άνοιξε δηλαδή τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα του κάθε franchisee με πιστωτικό όριο και από εκεί και πέρα έπρεπε ο κάθε ένας να αγοράζει προϊόντα από την εταιρεία χρεώνοντας αυτό το τραπεζικό πλαφόν. Φυσικά το υψηλό επιτόκιο βάρυνε τον franchisee.

«Κάποια στιγμή πιάνει ταβάνι το πλαφόν και πάμε στις επιταγές και από εκεί σ’ άλλες επιταγές σ’ άλλη καρτέλα». Εντυπωσιακό στοιχείο της καταγγελίας είναι και το ποσοστό κέρδους με το οποίο εργάζεται ο franchisee του ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Από το 2000 περίπου και μετά, στις συμβάσεις εισήχθη ο όρος ικανό βιώσιμο κέρδος… και ό,τι καταλάβατε, καταλάβαμε. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Οι τιμές πώλησης… θα παρέχουν ικανό κέρδος που θα επιτρέπει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης κατ’ αντικειμενική κρίση». Δεν ορίζεται με αριθμό. Περιγράφεται απλώς … και συνεπώς ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

«Αγόρασε φθηνά και πούλησε στο δημόσιο πανάκριβα»

Ο Κυριάκος Χρηστέας είναι η μοναδική περίπτωση franchisee που έχει στραφεί με αγωγή κατά του παλιού του συντρόφου Πάνου Γερμανού ισχυριζόμενος ότι ο κομμουνιστής πολυεκατομμυριούχος αγόρασε 2 καταστήματα πάμφθηνα και τα πούλησε στο ελληνικό δημόσιο πανάκριβα. Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, το 2006, τη χρονιά που υπεγράφη η εξαγορά της εταιρείας από την COSMOTE, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ αγόρασε από τον κ. Χρηστέα 2 καταστήματα προς 300.000 ευρώ το ένα ενώ λίγους μήνες μετά τα πούλησε προς 2.500.000 ευρώ το καθένα στην COSMOTE. Το ποσό βγαίνει από την απλή διαίρεση. Όλο το δίκτυο κοστολογήθηκε 1.300.000.000 ευρώ και περιελάμβανε 520 καταστήματα. Άρα 2.500.000 ευρώ το ένα. Η πλευρά Χρηστέα χαρακτηρίζει προφανή τη δυσαναλογία και δηλώνει ότι και πάλι υπό την πίεση των χρεών αναγκάστηκε να συναινέσει σ’ αυτήν την αισχροκερδή λύση της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: